BTÜ’deDiyabet Hastalarına Özel Gıda Kaplaması Geliştirildi


BURSA(İGFA) – Bursa Teknik Üniversitesi akademisyenleri hazırladıkları, geliştirdikleri ve hayata geçirdikleri ulusal ve milletlerarası çaplı projelerle pek çok sorunun tahlilcisi olmaya devam ediyor. Bu kapsamda kesimlere ve topluma yönelik projeler geliştiren BTÜ’lü akademisyenler bu sefer diyabet hastaları ve şeker hassasiyeti olan bireyler için harekete geçti. TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenen “Dut Yaprağı (Folium Mori) Ekstraktından Yenilebilir Fibroin Bazlı Kaplama Geliştirilmesi ve Taze Meyvelerde Uygulanarak In-VitroAntidiyabetik ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması” başlıklı proje ile yenilebilir kaplama malzemesi geliştirildi. Yürütücülüğünü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Besin Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Vazifelisi Fatma Tuba Kıraç Demirel’in üstlendiği proje grubunda, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Adnan Fatih Dağdelen ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Besin Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Yasemin Şahan bulunuyor.

TAZE MEYVEYE RAF ÖMRÜ TESİRİ ARAŞTIRILACAK

Proje hakkında bilgi veren Araştırma Vazifelisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, “Yenilebilir ambalaj gereçlerine, antidiyabetik özellik kazandırmak maksadı ile dut yaprağı ekstresi dâhil edilmesiyle yenilebilir ambalajlar konusuna yeni bir yaklaşım getirdik. Kaplanan meyvelerin antidiyabetik özelliğinin yanı sıra kaplandığı eserin kalite özellikleri araştırılacak ve ilgili uygulamanın taze meyvede raf ömrü üzerine tesiri değerlendirilecek” dedi.

ÇÖZELTİ İLE ESER KAPLANACAK, ŞEKER ORANI DÜŞECEK

Dut yaprağının içeriğindeki bileşenlerin antidiyabetik özelliklere sahip olmasından ötürü, bu bileşenlerin ipek kozasındaki proteinler ile birleştirilerek bir kaplama gereci geliştireceklerini belirten Kıraç Demirel, “Bu kaplama çözeltisi içerisine meyveler daldırıldığında yüzeyleri kaplanabiliyorve bu sayede üzüm üzere meyvelerdeki şekerin, diyabet hastaları tarafından sorun yaşanmadan tüketilecek hale dönüşmesi sağlanabiliyor” sözlerini kullandı.

LABORATUVAR ÇALIŞMALARI BAŞARILI

Çalışmanın laboratuvar kademesinde ön denemelerin başarılı sonuç verdiğinin altını çizen Proje Yürütücüsü Fatma Tuba Kıraç Demirel, “Projemiz tamamlandığında, üzüm, hurma üzere glisemik indeksi yüksek meyveleri, diyabet hastası yahut şeker oranına dikkat eden bireyler, üzerine kapladığımız gereç sayesinde şekeri fazla yükselmeden tüketmiş olacak. Projemiz meyve, meyve bar ya da şeker oranı yüksek farklı bir besine da rahatlıkla uygulanabilecek” dedi.

PATENT MÜRACAATLARI YAPILDI

Araştırma Vazifelisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, kaplama gerecinin yanında bir de yenilebilir sinema üreteceklerini belirterek, eserlerle alakalı patent müracaatında bulunduklarını belirtti. Kıraç Demirel, projenin özel beslenme ihtiyacı olan bireyler için büyük yarar sağlayacağını umduklarını söz etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir