Karamuk, dikenli bir meyve olduğu için toplama süreci eldivenlerle yapılıyor ve olukça zahmetli olduğu biliniyor.
BİR AĞAÇTAN TOPLAMAK 7-8 SAAT SÜRÜYOR
Bir ağacın meyvelerini toplamak yaklaşık 7-8 saat sürebilir. Toplanan meyveler, yaş yahut kuru olarak satılabilir ve vişne hoşafı, üzüm hoşafı üzere içeceklerde ya da tatlılarda kullanılabilir. Karamuk, tatlı ve hafif ekşi bir lezzet profiline sahiptir.
Genellikle meyve ve kökleri kullanılan bu bitkinin, dikenleri ve yaprakları da şifa kaynağı olarak kabul edilir. Tabiatta resen yetişen karamuk, mayhoş ve ekşimsi tadıyla kaynatılarak tüketilir ve bedende antikor üretimini destekleyerek çeşitli sıhhat sıkıntılarına âlâ gelir.
KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI
Soğuk algınlığına karşı tesirli.
İltihapları düzgünleştirir.
Şeker hastalarına şifa sağlar.
Tansiyonu düşürür.
Kalbi korur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Enfeksiyon ve bakterileri yok eder.
Lösemi Hastaları İçin Karamuk
Karamuk, kandaki alyuvarlara olumlu tesiri nedeniyle bilhassa lösemi hastaları tarafından kullanılmaktadır. Ayrıyeten idrar yolu iltihapları için de yararlı olduğu düşünülmektedir.
Verywell, hipertansiyonu olan bireylerde yapılan bir çalışmada, kan basıncını düşürücü ilaçlarla birlikte günlük olarak karamuk meyvesinin kullanıldığını belirtmektedir.
KARAMUK BİTKİSİ VE MEYVESİNİN KULLANIMI
Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak kullanılabilir. Meyveler ise taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilir; bu meyvelerden tatlılar, şuruplar ve hoşaflar yapılır. Ayrıyeten, yaprakları tat vermesi maksadıyla çorba ve bulgur pilavına eklenebilir.