Okul çağı çocuklarda hızlı bir gelişim ve büyümenin yaşandığı önemli bir dönem. Çocukların bu süreçte yeterli ve dengeli beslenmeleri, öğrenme yetenekleri ile büyümelerinde kritik rol üstleniyor. Bu dönemde besin öğelerinin yetersiz veya hatalı alınması durumunda çocuklarda büyüme, gelişme ve zihinsel faaliyetler ile buna bağlı olarak okul başarısı olumsuz etkilenebiliyor. Ayrıca okul çağındaki hatalı beslenme alışkanlıkları yetişkinlikte diyabet ve kalp damar hastalıkları gibi bazı kronik hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, doğru beslenme alışkanlıklarını okul çağı döneminde edinmenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle anne babalar, çocuklarının yeterli besin öğesine ulaşabilmeleri için mutlaka tam tahıllar, süt ürünleri, meyve ve sebze gibi besinleri düzenli olarak tükettiklerinden emin olmalıdır. Aynı zamanda büyüme ve gelişimleri için kırmızı et, beyaz et, yumurta ve bakliyat gibi protein kaynaklarını mutlaka düzenli olarak çocukların beslenmesine eklemeye özen göstermeliler” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, okul çağındaki çocukların beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
Kemik gelişimi için kalsiyum şart!
Okul çağı çocukları hızla büyüyorlar ve buna bağlı olarak kemik yapımında kilit rol üstlenen kalsiyumun gereksinimi artıyor. Dolayısıyla kemik gelişimi için çocuğunuzun süt, yoğurt, peynir ve kefir gibi kalsiyumdan zengin besinleri tükettiğinden emin olun. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler ve kuru yemişler de kalsiyum kaynağı olarak çocuğunuzun beslenme listesinde mutlaka yer almalı.
Demir kaynaklarını unutmayın!
Okul çağı çocuklarında besin alımında yetersizliğe bağlı olarak demir eksikliği anemisi sık görülüyor. Demir eksikliği nedeniyle oluşan anemi çocuklarda büyüme ve gelişmeyi yavaşlatabilirken, zihinsel gelişimini ve bunun sonucunda okul başarısını olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca demir eksikliği olan çocuklarda enfeksiyonlara eğilim de artıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, vücut tarafından kolay emilebilen bir demir kaynağı olan hem demirden zengin besinlerin çocukların beslenmelerinde düzenli olarak yer alması gerektiğine işaret ederek, “Hem demir vücut tarafından kolay emilebilen demir türüdür. Hem demir kırmızı et ve kümes hayvanlarının etinde bulunur. Hem olmayan demir kaynakları ise vücut tarafından kolay emilemez ve bunların taze sebze ve meyve gibi C vitamini kaynaklarıyla birlikte tüketilmeleri gerekir. Bu demir türü de pekmez ve kurubaklagil gibi kaynaklarda bulunur” diyor.
Sağlıksız atıştırmalıkları önleyin
Fiziksel aktivitenin az olması, paketli gıda tüketimi, düzenli ve dengeli öğünlerin yapılmaması durumunda çocuklarda obezite riski artıyor. Obezite ise diyabet, kan yağlarında yükselme, karaciğer yağlanması ve diğer bazı kronik hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Çocuğunuzun öğün saatlerini düzenlenerek zamansız ve sağlıksız atıştırmalıklar tüketmesini önlemeniz, ekran başında geçirdiği süreyi kısıtlamanızın yanı sıra fiziksel aktiviteye yönlendirmeniz büyük önem taşıyor.
Protein aldığından emin olun
Protein çocuklarda büyüme ve gelişmeyi sağlarken iştah dengesinin korunmasına ve tok kalmaya yardımcı oluyor. Bu nedenle çocuğunuzun öğünlerine bakliyat, beyaz et, kırmızı et ve yoğurt gibi seçenekleri eklemeli; ara öğünlerde ceviz, fındık ile badem gibi tohumları tercih etmelisiniz.
Günlük posa alımına dikkat edin
Tam tahıllarda ve sebze ile meyve gibi besinlerde bulunan posanın günlük olarak yeterli alımı; sağlıklı bir sindirim sistemi ve bağırsakların yanı sıra bağışıklığın korunması için çok önemli. Yeterli posa alımı aynı zamanda iştah dengesinin korunmasına ve kilo kontrolüne de yardımcı oluyor. Dolayısıyla çocuğunuzun öğünlerine taze sebzeler, sebze yemekleri ve tam tahılları eklemelisiniz.
Ev yemeklerini tercih edin
Çocuklar, hem lezzetli olmaları nedeniyle hem de akranlarından etkilenerek dışarıda pizza, hamburger ve patates kızartması gibi besinleri tüketmeye meyilli olabiliyorlar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Sağlıklı beslenmeleri için çocuklara bunların ev yapımı olanları sunmaya çalışılmalı. Ayrıca fast food tarzı besinlerden mümkün olduğunca kaçınılmalı ve besin değeri daha yüksek olan bakliyat yemekleri ile etli sebze gibi ev yemeklerini tüketme alışkanlığı kazandırılmalı” diyor.
İyot yetersizliğine karşı koruyun
Ülkemizde sık görülen bir sorun olan iyot yetersizliğine bağlı olarak çocukların gelişiminde yavaşlamanın yanı sıra hipotiroidizm ve guatr hastalıkları görülebiliyor. İyot yetersizliğini önlemek için kullandığınız tuzun iyot takviyeli olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin çocuklarda ve yetişkin dönemde kalp damar hastalıklarına yol açması sebebiyle fazla tuz tüketiminden de mutlaka kaçının.
Su içme alışkanlığı kazandırın
Vücudumuzda tüm sistemler suya bağımlı oldukları için çocuğunuzun günlük yeteri kadar su alması şart. Çocuğunuza susadığında değil, gün içerisinde düzenli bir şekilde su içmesi gerektiğini anlatın. Bu sayede yetişkinlikte de düzenli su içme alışkanlığı devam edebilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı